Kumppanuusmarkkinointi eli affiliatemarkkinointi

Kun haluat ansaita rahaa netissä ja omistat verkkosivuston tai kirjoitat blogia, käsite johon tulet törmäämään hyvin nopeasti on kumppanuus- eli affiliatemarkkinointi. Kumppanuusmarkkinointi tarkoittaa yksinkertaisesti markkinointitapaa, jossa yritys maksaa mainostajakumppanilleen tämän tuottamien tulosten perusteella. Tämän vuoksi jotkut alan yritykset Suomessa käyttävät myös termiä tulospohjainen mainonta.

Tulospohjainen mainonta – siis kumppanuusmarkkinointi – on yksinkertaisimmillaan vaikkapa sitä, että sijoitat sisustamisesta kertovaan blogiisi Kodin Kuvalehden -mainosbannerin. Kun lukija klikkaa mainosta ja tilaa lehden, kustantaja maksaa sinulle etukäteen sovitun summan rahaa. Lehtimarkkinoinnissa esimerkiksi tuo summa olisi jotain kymmenen euron molemmin puolin. Joskus mainostaja maksaa klikkiperusteisesti (cost per click, CPC), saat muutaman sentin joka kerta kun vierailija klikkaa mainostajan linkkiä, usein saat kiinteän komission mainoksesi tuomasta potentiaalisesta asiakkaasta eli palkkio maksetaan liidi-perusteisesti (cost per lead, CPL) ja vieläkin useammin kun tuomasi asiakas toimii ennalta sovitulla tavalla eli usein ostamalla tuotteen (cost per action, CPA). Erittäin yleistä on, että mainostaja maksaa komissiota eli myyntipalkkiota sinulle x prosenttia tuotteen tai palvelun myyntihinnasta. Monilla mainostajilla prosentit ovat 3-15 prosentin välillä.

Osalla mainostajista on omia kumppanuus- eli affiliateohjelmia, johon liittymällä pääset lisäämään näiden yritysten mainoksia sivuillesi. Katso yrityksen, joka voisi kuulua kohderyhmääsi, kotisivuja ja etsi sieltä linkkejä joissa mainintaan sanoja kuten kumppanuus, affiliate tai partner. Suomessa mainostajilla on melko harvoin omia affiliate-ohjelmia. Tämän vuoksi sinäkin luultavasti tulet hyödyntämään yrityksiä, jotka välittävät usean eri yrityksen kumppanuusohjelmia. Näiden mainosverkostojen kautta pääset käsiksi useisiin mainostajiin kerralla, saat ajantasaisen mainosmateriaalin ja tilastot markkinointisi onnistumisesta. Lisäksi mainosverkostot toimivat laskuttajina ja maksavat tuloksesi sinulle yleensä kerran kuukaudessa.

Suomessa toimivista mainosverkostoista tunnetuimpia lienevät TradeDoubler, TradeTracker ja EuroADS. Olen kirjoittanut niistä erillisen artikkelin otsikolla Ansaitse rahaa nettisivuilla tai blogista.

Myöhemmin Rahantekoblogissa tulen antamaan vinkkejä siihen, miten voit parantaa tuloksiasi affiliate-markkinoinnissa.

This entry was posted in Affiliatemarkkinointi. Bookmark the permalink.