Rahaa vedonlyönnin arbitraaseilla?

Arbitraasi (englanniksi arbitrage) on alun perin termi talouselämästä. Sen Wikipedia selittää seuraavasti:

Arbitraasi on tilanne, jossa voidaan saada voittoa ilman riskiä. Arbitraasitilanne voi syntyä esimerkiksi kahden eri tuotteen tai markkinapaikan välille. Jos yhdessä markkinapaikassa kaupataan samaa tuotetta eri hinnalla kuin toisessa, tällöin voi saada voittoa ilman riskiä. Ostamalla tuotetta siitä markkinapaikasta, jossa tuotteen hinta on halvempi, ja myymällä tuotteen saman tien kalliimmalla toisella markkinalla saadaan voittona tuotteiden hintojen erotus.

Rahanansaitsemisblogi kuitenkin käsittelee vedonlyönnin arbitraasia. Vedonlyönti tässä tapauksessa tarkoittaa lähinnä vedonlyöntiyhtiöiden urheiluvedonlyöntiä. Anglikaanisessa maailmassa urheiluvedonlyönnin arbitraasista käytetään myös termiä surebet. Arbitraasissa eri vedonlyöntiyhtiöt antavat samaan kohteeseen sellaiset kertoimet, että pelaamalla niitä ristiin vedonlyöjän voitto on varma riippumatta kohteen lopputuloksesta. Esimerkki selventää tilannetta:

Federer ja Nadal pelaavat tennisottelun. NordicBet antaa Federerille kertoimen 2,00 ja Unibet antaa Nadalille kertoimen 2,10. Jos kyseisten kertoimien käänteislukujen summa jää alle yhden, kyseessä on arbitraasi: 1/2,00+1/2,10=0,976. Tästä voidaan päätellä, että panostamalla 0,976 yksikköä saataisiin yhden yksikön voitto. Eli voitto olisi 1/0,976=1,025 eli 2,5 %. Tämä on vedonlyöntiarbitraasille tyypillinen hyvin pieni tuotto.

Arbitraasikohteisiin ei panosteta tasapanoksia vaan niille pelataan edellä mainitun tuotto-odotuksen verran kerrottuna kertoimien käänteisluvulla. Eli esimerkissä Federerille panostetaan 1/2,00*1,025=0,5125=51,25 % ja Nadalille 1/2,10*1,025=48,81 %. Pieni ero tulee pyöristyksistä. Jos kohdetta pelataan 100 eurolla, NordicBetille lyödään Federeriä 51,25 eurolla ja Unibetille Nadalia 48,81 eurolla. Federerin voittaessa saadaan 102,50 euroa ja Nadalin voittaessa samat 102,50 euroa. “Varmaa voittoa” tehdään tuo 2,50 euroa.

Edellä mainittuja laskentakaavoja ei tarvitse itse näppäillä taskulaskimeen vaan netistä löytyy useita arbitraasilaskimia, jotka laskevat suoraan sijoitettavan panoksen kun kertoimet ja kokonaispanos ilmoitetaan. Esimerkiksi tässä on suomalaisen sivuston laskin, tässä ulkomaisen sivuston (suomenkielinen) laskin.

Vaikka arbitraasi on niin sanotusti varmaa voittoa siinä on oma riskinsä. Ensinnäkin voittojen pienten marginaalien takia arbitraasiin yleensä pitää panostaa enemmän kuin normaalisti tekisi. (Esimerkissä oli vain kaksi lopputulosta, useimmiten kohde voi päättyä myös tasapeliin) Tällöin riskien lauetessa tappio on suurehko voittoon nähden ja se syö arbitraasilla saavutettuja aiempia “pikkuvoittoja”. Mikäli arbitraasilaskin osoittaa, että kertoimien ero on poikkeuksellisen suuri niin yleensä vedonlyöntiyhtiö on tehnyt virheen. Laittanut esimerkiksi kertoimet väärin päin. Tällöin usein pelinjärjestäjä peruuttaa vedon. Saat sen panoksen takaisin, mutta mahdollisesti toinen kohde häviää ottelunsa ja menetät siitä rahasi. Esimerkkiottelussa Unibet peruuttaa kohteen, saat 48,81 euroa takaisin, mutta jos Nadal voittaa, NordicBetin 51,25 euroa menee tappioksesi.

“Takavuosina” vedonlyöntiyhtiöt tekivät enemmän virheitä, tänä päivänä mahdollisissa arbitraaseissa on hyvin pienet marginaalit. Poikkeuksellisen suuressa arbitraasissa (10 %+) kohde tullaan sulkemaan lähes aina.

Arbitraasien pelaaminen vaatii paljon kohteiden tutkimista. Netistä löytyy sivustoja, jotka tarjoavat automaattisesti etsittyjä arbitraaseja. Usein nämä ovat maksullisia sivustoja, mutta myös maksuttomia on olemassa. Omaan tutkisteluun on myös palveluja, jotka esittelevät samaan kohteeseen rinnakkain eri välittäjien kertoimia, joka helpottaa arbitraasien löytämistä. Arbitraasivedonlyöntiä varten sinulla pitää olla avattuna pelitili ainakin 6-7:lle eri pelivälittäjälle. Tärkeää on hyödyntää peliyhtiöiden mahdollisesti tarjoamat talletusbonukset. Arbitraasipelaamisessa tarkka kirjanpito eri tileistä ja tehdyistä vedoista on erityisen tärkeää.

Valuuttaa.comin kirjoittaja kokeili arbitraaseja kaksi vuotta sitten. Rahan saaminen arbitraaseilla vaatii erittäin pitkäjänteistä työtä ja se on melko mekaanista puurtamista. Edellä mainitun riskin lisäksi riskiä tuo useiden pelitilien käyttö ja toiminnan mekaanisuus, joka tuo mukanaan pelaajasta itsestään johtuvien virheiden lisääntymisen (muun muassa panostussummien lyömistä “väärin päin”). Peliyhtiöiden bonusten ansiosta kirjoittajan arbitraasiprojekti päättyi kuitenkin plusmerkkisesti.

Suosituimmat hakusanat tähän artikkeliin:

This entry was posted in Vedonlyönti and tagged , , , , . Bookmark the permalink.